Med
Med je prírodná sladká látka produkovaná včelou medonosnou (Apis mellifera) z nektáru rastlín, výlučkov živých častí rastlín alebo výlučkov hmyzu cicajúceho živé časti rastlín, ktorý včely zbierajú, pretvárajú a obohacujú vlastnými špecifickými látkami, ukladajú, zahusťujú, uskladňujú a ponechávajú v plástoch, aby vyzrel.
Med je už celé tisícročia vyhľadávanou zložkou potravy človeka známou svojimi liečivými účinkami. Má mnoho prívlastkov a pomenovaní – tekuté zlato, elixír života, alebo hojivý zázrak. Táto sladká, chutná ale i lepkavá hmota je najstaršie sladidlo, ktoré nám príroda dáva. Bola uctievaná ako dar, či pokrm bohov. Jeho antibakteriálne účinky a liečebné schopnosti uznávali aj antickí Gréci, a po nich Rimania.
Nakoniec, aj naši predkovia sa posilňovali medovinou a využívali med ako domácu medicínu. A už vtedy vedeli, že med má pozitívne účinky aj na zažívací trakt človeka.
Zloženie medu
Špecifické zloženie medu závisí najviac od kvetov navštívených včelami, ktoré med produkovali a líši sa podľa lokality, obdobia, sezóny a jednotlivých včelstiev. Výhodou medu je jeho nízky glykemický index.
Typické zloženie medu je nasledovné:
- fruktóza, ovocný cukor 35 – 40 %
- glukóza, hroznový cukor 30 – 35 %
- voda 10 – 15 %
- minerálne látky a stopové prvky – draslík, vápnik, sodík, horčík, fosfor, jód, meď, zinok, železo
- vitamíny – B1, B2, B3, B5, B6, C, D, H, K, E, P
- organické kyseliny – glukózová, citrónová, jablčná
- ďalej aminokyseliny, enzýmy, antioxidanty, aromatické látky, peľ.
Potrebné minerály
V mede sa nachádza aj veľké množstvo minerálov. Okrem selénu sú v ňom prakticky všetky stopové prvky nachádzajúce sa bežne v prírode. Medzi najdôležitejšie patrí draslík, vápnik, fosfor, horčík a železo. Ak ho budete jesť, nemusíte kupovať drahé výživové doplnky.
Druhy medov
Vyhláška o mede č. 41/2012 Z. z. delí med na:
-
kvetový (agátový, slnečnicový, repkový, lipový),
-
medovicový (smrekový, jedľový),
-
zmiešaný (lesný, horský).
Účinky medu na ľudský organizmus
- vďaka svojmu unikátnemu prírodnému zloženiu sa radí med medzi „superpotraviny“
- pôsobí protizápalovo a antibakteriálne
- posilňuje imunitný systém
- pomáha liečiť vírusové ochorenie
- používa sa pri prechladnutiach, ochoreniach dýchacích ciest, chrípke, zápaloch ústnej dutiny, pri aftoch
- vďaka antioxidantom pôsobí preventívne proti rakovine hrubého čreva
- pomáha pri žalúdočných vredoch, zápche, hnačke, pri chorobách pečene, žlčníka, pri dlhodobom zápale žalúdka, dvanástorníka a hrubého čreva
- podporuje trávenie
- zbavuje telo jedov
- má upokojujúce účinky na nervovú sústavu a zlepšuje kvalitu spánku, aplikujte sa pred spaním
- na zmiernenie migrény
- pomáha pri problémoch so srdcom
- pri vonkajšom použití má veľmi dobré schopnosti
- lieči popáleniny a rany, pôsobí dezinfekčne a urýchľuje hojenie
- čistí pleť, napríklad pri akné
- je súčasťou okrasných kúr na pleť a vlasy
- medová masáž je silne detoxikačná a revitalizačná
- zjemňuje popukané pery
- je zdrojom rýchlej energie, lyžička ráno vám dodá silu
Dôležité vedieť
- Kryštalizácia je prirodzená vlastnosť medu.
- Med vrátime do tekutého stavu zahriatím v teplej vode maximálne do 42 ℃.
- Ak chcete aby zostali v mede zachované všetky jeho liečivé vlastnosti nezohrievajte ho.
Med ako biologicky vysokohodnotná potravina sa využíva
- v zdravej výžive pre deti a dospelých,
- vo farmaceutickom a kozmetickom priemysle,
- v ľudovom liečiteľstve,
- v mliekárenstve a pekárenstve,
- pri výrobe medoviny, pálenky.
MEDOVINA
Medovina čiže medové víno je starobylý nápoj, ktorý vzniká kvasením roztoku medu a vody pomocou kvasiniek a následným zrením pri nízkej teplote. O pití medoviny našimi slovanskými predkami existujú písomné záznamy už zo staroveku a stredoveku a všeobecne sa pokladá za najstarší alkoholický nápoj našich predkov. Slovensku patrí prvenstvo vo výrobe najkvalitnejšej medoviny na svete, o čom svedčí množstvo ocenení na prestížnych včelárskych súťažiach. Minimálny obsah alkoholu v medovine je 11%.
Podľa výslednej sladkosti sa medovina delí na: suchú (20 – 24 °NM) a sladkú (28 – 32 °NM).
Podľa výrobnej technológie sa medovina ďalej delí na medovinu varenú a medovinu vyrábanú za studena.
Tradičná medovina
Tradičná medovina je čistá prírodná medovina vyrobená len z medu a vody bez prídavku ďalších príchutí. V chuti a vôni prevláda med z ktorého je medovina vyrobená. Je to najcennejší druh medoviny, keďže je najprirodzenejšia bez vedľajších chutí a prímesí a prípadné jej nedostatky sa nedajú zakryť bylinami, koreninami, šťavami či sirupmi. Zvyčajne je aj najdrahšia a medzi znalcami vín najuznávanejšia.
Bylinná, korenená medovina
Bylinná resp. korenená medovina (Metheglin alebo Hippocras) je medovina vyrobená s prídavkom bylín a (alebo) korenín. Charakter týchto medovín býva v závislosti od receptúry viac či menej ovplyvnený množstvom a druhom použitých bylín resp. korenín. Používa sa napr. prídavok mäty, echinacei, škorice, klinčekov, muškátového orecha, chili, zázvoru, badiánu, pomarančovej kôry, koriandra, vanilky a pod.
Ovocné medoviny
Ovocné medoviny sú medoviny vyrobené s prídavkom ovocia alebo ovocných štiav. Výhodou týchto medovín je fakt, že ovocie so sebou prináša množstvo živín potrebných pre kvasný proces. Z najznámejších ovocných medovín poznáme:
- Jablková medovina (Cyser) je medovina vyrobená s prídavkom jabĺk alebo jablkovej šťavy.
- Hroznová medovina (Pyment) je medovina vyrobená s prídavkom hrozna alebo hroznovej šťavy.
- Ovocná medovina (Melomel) je medovina vyrobená s prídavkom ovocia (okrem jabĺk a hrozna). Ovocie je pridané buď vo forme šťavy alebo nakrájané na časti. Používajú sa napr. čierne ríbezle, moruše, čučoriedky, čerešne, višne, šípky a pod.
- Medovina so sladom, chmeľom alebo pivom (Braggot)
- Medovina s prírodnými ovocnými arómami alebo sirupmi (mandľová, orechová a pod.).