Nezaradené

Med

Med je prírodná sladká látka produkovaná včelou medonosnou (Apis mellifera) z nektáru rastlín, výlučkov živých častí rastlín alebo výlučkov hmyzu cicajúceho živé časti rastlín, ktorý včely zbierajú, pretvárajú a obohacujú vlastnými špecifickými látkami, ukladajú, zahusťujú, uskladňujú a ponechávajú v plástoch, aby vyzrel.

Med je už celé tisícročia vyhľadávanou zložkou potravy človeka známou svojimi liečivými účinkami. Má mnoho prívlastkov a pomenovaní –  tekuté zlato, elixír života, alebo hojivý zázrak. Táto sladká, chutná ale i lepkavá hmota je najstaršie sladidlo, ktoré nám príroda dáva. Bola uctievaná ako dar, či pokrm bohov. Jeho antibakteriálne účinky a liečebné schopnosti uznávali aj antickí Gréci, a po nich Rimania.

Nakoniec, aj naši predkovia sa posilňovali medovinou a využívali med ako domácu medicínu. A už vtedy vedeli, že med má pozitívne účinky aj na zažívací trakt človeka.

Zloženie medu

Špecifické zloženie medu závisí najviac od kvetov navštívených včelami, ktoré med produkovali a líši sa podľa lokality, obdobia, sezóny a jednotlivých včelstiev. Výhodou medu je jeho nízky glykemický index.

Typické zloženie medu je nasledovné:

  • fruktóza, ovocný cukor 35 – 40 %
  • glukóza, hroznový cukor 30 – 35 %
  • voda 10 – 15 %
  • minerálne látky a stopové prvky – draslík, vápnik, sodík, horčík, fosfor, jód, meď, zinok, železo
  • vitamíny – B1, B2, B3, B5, B6, C, D, H, K, E, P
  • organické kyseliny – glukózová, citrónová, jablčná
  • ďalej aminokyseliny, enzýmy, antioxidanty, aromatické látky, peľ.

Potrebné minerály

V mede sa nachádza aj veľké množstvo minerálov. Okrem selénu sú v ňom prakticky všetky stopové prvky nachádzajúce sa bežne v prírode. Medzi najdôležitejšie patrí draslík, vápnik, fosfor, horčík a železo. Ak ho budete jesť, nemusíte kupovať drahé výživové doplnky.

Druhy medov

Vyhláška o mede č. 41/2012 Z. z. delí med na:

  • kvetový (agátový, slnečnicový, repkový, lipový),

  • medovicový (smrekový, jedľový),

  • zmiešaný (lesný, horský).

Účinky medu na ľudský organizmus

  • vďaka svojmu unikátnemu prírodnému zloženiu sa radí med medzi „superpotraviny“
  • pôsobí protizápalovo a antibakteriálne
  • posilňuje imunitný systém
  • pomáha liečiť vírusové ochorenie
  • používa sa pri prechladnutiach, ochoreniach dýchacích ciest, chrípke, zápaloch ústnej dutiny, pri aftoch
  • vďaka antioxidantom pôsobí preventívne proti rakovine hrubého čreva
  • pomáha pri žalúdočných vredoch, zápche, hnačke, pri chorobách pečene, žlčníka, pri dlhodobom zápale žalúdka, dvanástorníka a hrubého čreva
  • podporuje trávenie
  • zbavuje telo jedov
  • má upokojujúce účinky na nervovú sústavu a zlepšuje kvalitu spánku, aplikujte sa pred spaním
  • na zmiernenie migrény
  • pomáha pri problémoch so srdcom
  • pri vonkajšom použití má veľmi dobré schopnosti
  • lieči popáleniny a rany, pôsobí dezinfekčne a urýchľuje hojenie
  • čistí pleť, napríklad pri akné
  • je súčasťou okrasných kúr na pleť a vlasy
  • medová masáž je silne detoxikačná a revitalizačná
  • zjemňuje popukané pery
  • je zdrojom rýchlej energie, lyžička ráno vám dodá silu

Dôležité vedieť

  • Kryštalizácia je prirodzená vlastnosť medu.
  • Med vrátime do tekutého stavu zahriatím v teplej vode maximálne do 42 ℃.
  • Ak chcete aby zostali v mede zachované všetky jeho liečivé vlastnosti nezohrievajte ho.

Med ako biologicky vysokohodnotná potravina sa využíva

  • v zdravej výžive pre deti a dospelých,
  • vo farmaceutickom a kozmetickom priemysle,
  • v ľudovom liečiteľstve,
  • v mliekárenstve a pekárenstve,
  • pri výrobe medoviny, pálenky.

MEDOVINA

Medovina čiže medové víno je starobylý nápoj, ktorý vzniká kvasením roztoku medu a vody pomocou kvasiniek a následným zrením pri nízkej teplote. O pití medoviny našimi slovanskými predkami existujú písomné záznamy už zo staroveku a stredoveku a všeobecne sa pokladá za najstarší alkoholický nápoj našich predkov. Slovensku patrí prvenstvo vo výrobe najkvalitnejšej medoviny na svete, o čom svedčí množstvo ocenení na prestížnych včelárskych súťažiach. Minimálny obsah alkoholu v medovine je 11%.

Podľa výslednej sladkosti sa medovina delí na: suchú (20 – 24 °NM) a sladkú (28 – 32 °NM).

Podľa výrobnej technológie sa medovina ďalej delí na medovinu varenú a medovinu vyrábanú za studena.

Tradičná medovina

Tradičná medovina je čistá prírodná medovina vyrobená len z medu a vody bez prídavku ďalších príchutí. V chuti a vôni prevláda med z ktorého je medovina vyrobená. Je to najcennejší druh medoviny, keďže je najprirodzenejšia bez vedľajších chutí a prímesí a prípadné jej nedostatky sa nedajú zakryť bylinami, koreninami, šťavami či sirupmi. Zvyčajne je aj najdrahšia a medzi znalcami vín najuznávanejšia.

Bylinná, korenená medovina

Bylinná resp. korenená medovina (Metheglin alebo Hippocras) je medovina vyrobená s prídavkom bylín a (alebo) korenín. Charakter týchto medovín býva v závislosti od receptúry viac či menej ovplyvnený množstvom a druhom použitých bylín resp. korenín. Používa sa napr. prídavok mäty, echinacei, škorice, klinčekov, muškátového orecha, chili, zázvoru, badiánu, pomarančovej kôry, koriandra, vanilky a pod.

Ovocné medoviny

Ovocné medoviny sú medoviny vyrobené s prídavkom ovocia alebo ovocných štiav. Výhodou týchto medovín je fakt, že ovocie so sebou prináša množstvo živín potrebných pre kvasný proces. Z najznámejších ovocných medovín poznáme:

  • Jablková medovina (Cyser) je medovina vyrobená s prídavkom jabĺk alebo jablkovej šťavy.
  • Hroznová medovina (Pyment) je medovina vyrobená s prídavkom hrozna alebo hroznovej šťavy.
  • Ovocná medovina (Melomel) je medovina vyrobená s prídavkom ovocia (okrem jabĺk a hrozna). Ovocie je pridané buď vo forme šťavy alebo nakrájané na časti. Používajú sa napr. čierne ríbezle, moruše, čučoriedky, čerešne, višne, šípky a pod.
  • Medovina so sladom, chmeľom alebo pivom (Braggot)
  • Medovina s prírodnými ovocnými arómami alebo sirupmi (mandľová, orechová a pod.).

Related Posts