Nezaradené

Produkty

 

VČELIE PRODUKTY

Včelie produkty rozdeľujeme na priame (včelí vosk, včelí jed, materská kašička) a nepriame (med, včelí peľ a propolis).

V minulosti sa včelárenie u nás zameriavalo predovšetkým na produkciu medu a vosku. Neskoršie už bol záujem aj o produkciu materskej kašičky, odber peľu, odber včelích žihadiel a zber propolisu.

Med
Včely pripravujú med z nektáru, z kvetov – cukrového roztoku, ktorý obsahuje sacharózu, fruktózu a glukózu. Včely robotnice tento nektár prinášajú do úľa a včely v úli mu ho vysávajú. Týmto sa nektár obohatí o sekréty a fermenty, ktoré sú príčinou premeny nektáru na med. Presunom do buniek plástu z neho odparujú prebytočnú vodu. Po odparení vody včely bunky zaviečkujú tenkou vrstvou vosku. Včelár plásty s medom z úľa povyberá a vytočí med v medomete. Medy sa líšia farbou, vôňou a zložením. Závisí to od druhu nektáru, ktorý je charakteristický pre každú rastlinu. Rozlišujeme medy kvetové, medovicové a zmiešané. Čítaj ďalej.

Vosk
Včelí vosk je produkt zažívacieho traktu včiel. Vzniká činnosťou voskových žliaz, ktorý včely ukladajú do plástov. Vosk sa v minulosti používal na konzervovanie, na ochranu dreva a železa, na lepenie, pečatenie, pri výrobe šperkov a pri vytváraní sviečok. Aj v dnešnej dobe nachádza svoje využite v kozmetike, farmácii, modelárstve a výtvarnom umení. Čítaj ďalej.

Peľ
Peľ vzniká v samčom pohlavnom orgáne kvetu. Je pre včely hlavným zdrojom bielkovín. Ukladajú ho do buniek plástu, ktoré ešte potom zalejú medom. Včelár peľ získava pomocou peľochytu pri vstupe včely do úľa, alebo ho vyberá priamo z plástov. Pre človeka je zdrojom proteínov, aminokyselín, minerálov a vitamínov. Peľ sa v nezmenenom stave pridáva do cereálnych výrobkov, rôznych sladkostí, tyčiniek a medu. Má tiež veľké využitie v medicíne. Čítaj ďalej.

Propolis
Produkt včiel, ktorý včely získavajú zo živíc stromov a rastlín zmiešaný s voskom. Používajú ho na zatmeľovanie škár v úli a takisto ako dezinfekciu. Má časté využitie v lekárnictve a v kozmetike. Čítaj ďalej.

Materská kašička
Materská kašička slúži ako potrava pre mladé včelie larvy. Včelia matka je ňou živená celý život. Vzniká iba v hltanových žľazách včiel starých približne 6-14 dní. Má vysoké farmaceutické využitie, používa sa aj v kozmetike a ako doplnok stravy. Čítaj ďalej.

Včelí jed
Vzniká v jedovej žľaze včiel, ktoré ho používajú pri svojej obrane. Získava sa odoberaním žihadiel zo včiel alebo priamou aplikáciu do tela človeka. Používa sa v lekárnictve pri reumatických bolestiach alebo pri liečbe sklerózy multiplex. Čítaj ďalej.

Related Posts