Nezaradené

Propolis

Propolis je prírodná látka, dobre známa od staroveku pre jeho liečebné účinky, látka môže byť použitá pri vývoji alternatívnych terapií, pri liečbe mnohých chorôb. Je to lepkavá živica vytekajúca z púčikov mnohých stromov, alebo z kôry stromov predovšetkým ihličnatých. Propolis získavajú včely zo živíc a silíc, ktoré sa tvoria na konárikoch, ako aj na pukoch stromov a kríkov, ktoré sú ňou chránené pred mrazom, infekciou, alebo iným poškodením. Včely túto hmotu zbierajú a metabolicky spracovávajú a miešajú s voskom na propolis. Tmelia ním trhliny a otvory v priestore úľa, alebo upevňujú rámiky proti posúvaniu.

Propolis je prírodná a harmonicky vyvážená látka s výraznými antibiotickými účinkami. Obsahuje flavonoidy, fenolové kyseliny a ich estery, vosky a mastné kyseliny, éterické oleje, minerálne látky a organické kyseliny. Propolis má 5000 rokov starú históriu a preukázal svoju schopnosť ničiť mnohé mikroorganizmy.

Propolis bol používaný ľuďmi od staroveku pre jeho antimikrobiálne vlastnosti. Môže pôsobiť proti širokému spektru baktérií, húb, kvasiniek, vírusov a napádať larvy. Zložky z propolisu sa líšia v závislosti od oblasti odkiaľ je zhromaždený. Najdôležitejšie aktívne zložky propolisu sú aromatické kyseliny, fenolové zlúčeniny, najmä flavonoidy a fenolové kyseliny.

Využitie propolisu:

  • pri liečbe kožných ochorení, popáleninách, ožiaroch, ekzémoch, plesňových ochorení,

  • v dermatológii pri odstraňovaní mozoľov, bradavíc, otlakov, vredov,

  • v zubnom lekárstve ako ústne spreje pri liečbe zápalov ústnej dutiny a zubov, paradentózy a pod.,

  • pri poruchách imunitného systému, rakovine, anémii, infekciách dýchacieho systému a inde,

  • má protizápalové a mierne lokálne anestetické vlastnosti, používa sa orálne v prípravkoch vo forme propolisovej tinktúry a mastí,

  • v kozmetickom priemysle ako krémy proti starnutiu, vlasové kondicionéry, deodoranty, dezinfekčné a ochranné prostriedky,

  • ako technická ochrana dreva, laky.

 

Related Posts