Včelí jed
Včelí jed je produktom jedových žliaz včely, ktorý sa vytvára v tele včely na ochranu pred napadnutím inými živočíchmi, zvieratami alebo ľuďmi. Je to bezfarebná kvapalina kyslej chuti a charakteristickej vône. Včela robotnica má vyvinuté ústrojenstvo, pomocou ktorého jed zhromažďuje v jedovom váčku. V prípade ohrozenia včely zaútočia tak, že vpichnú žihadlo a vypustia jed. Včelí jed je pri malých dávkach liekom, pri veľkých sa stáva jedom.
Zásadne sa nesmie liečiť včelím jedom človek, ktorý je alergický na pichnutie včelou, ďalej pacient s ťažkou srdcovou vadou a diabetici, ktorí dostávajú inzulín.
Využitie včelieho jedu
-
apiterapia,
-
pri zápalových reumatických procesoch,
-
zápaloch kĺbov,
-
šľachových systémov,
-
pri chronických bolestiach chrbta,
-
neuralgii trojklanného nervu,
-
aplikuje sa vo forme mastí, inhaláciou, vpichom živou včelou a injekčne.
Upozornenie: Včelí jed môže vyvolať alergickú reakciu, pri vzniku alergickej reakcie vyhľadajte lekársku pomoc.
Literatúra:
- Apiterapia a jej využitie v klinickej praxi – Ústav zoológie Slovenskej akadémie vied
- Aktivity s využitím včiel – Apiterapia – projekt Erasmus+